Nieuwe H0 Baan

Baanplan nieuwe H0 modulaire baan

Nieuwe HO Baan (update)

De Nieuwe H0-baan in lijn met de doelstelling van de club:
In lijn met de doelstelling van de club, “tenminste ieder clublid in het bezit van gelijkstroom Ho modeltreinen, moet in staat zijn met zijn eigen materiaal op de clubbaan te kunnen rijden” 1 van de eisen was destijds: Er moest dus een oplossing worden gezocht voor een baan waar zowel analoog als digitaal op kan worden gereden. Onze club heeft al heel veel leden die zelf thuis gebruik maken van iTrain. Ook een aantal leden heeft banen thuis waar zowel analoog als digitaal op kan worden gereden. Daarnaast werd toen al als eis gesteld dat een nieuwe baan modulair van opbouw moest zijn. Iets wat we eerder nodig zouden hebben als we toen bedacht hadden….

Zowel digitaal als analoog tegelijkertijd op zelfde baan:
Vanwege deze laatste eis; zowel analoog als digitaal (tegelijkertijd) kunnen rijden op dezelfde baan, blijft er nog maar 1 elektronica systeem op de markt over, dat is Dinamo. Van Dinamo is ook bekend dat het gecombineerd kan worden met het Modeltrein aanstuurprogramma iTrain.
Voor meer detail beschrijvingen van Dinamo; lees onze achtergrondartikelen, ook over de technologie van Dinamo op onze website.

Tijdsverloop:
Al in 2019 is door onze modelspoorwegclub het gezamenlijke besluit genomen, dat de toen al bijna 20 jaar oude bestaande H0 baan in zijn geheel zou worden gaan vervangen, door een nieuw te bouwen volledige modulaire H0 baan. Met geheel nieuwe modelspoor rails, en een volledig ander modern elektronica
systeem. Doordat toen de Corana epidemie uitbrak, hebben we met enkele leden in deze periode nog wel de 7 beoogde houten module bakken kunnen maken.
Maar de voortgang van de bouw van de baan heeft, door corana zeker bijna 1,5 jaar stil gelegen. De layout van de nieuw baan was ontworpen op de ruimte van de locatie waar we destijds als club waren gehuisvest.

Verhuizing:
Nadat we in 2024 zover waren dat we de 5 modulen die we toen, tijdelijk op konden stellen naast de bestaande H0 baan, helemaal van nieuwe elektronica en rails hadden voorzien, en grotendeels ook rijdend hadden via iTrain kregen we het bericht dat we eind 2024 deze lokatie definitief moesten verlaten.  Ongeveer halverwege het jaar 2024 kregen we een nieuwe locatie welke een compleet andere indeling had (veel meer bruikbare m2)

Modulaire concept al snel getest:
Al hoewel we bouw van de baan nog lang niet hadden afgerond, moesten we het modulaire concept al heel snel testen.
In de maanden juli – september 2024 moest de hele club met alle banen inclusief de nieuwe modulaire H0 baan worden verhuisd.
We kunnen, nu we eenmaal zijn verhuisd aangeven dat het modulaire concept goed werkt. Baan afbreken, modulen verhuizen en weer opbouwen werkt goed!
ECHTER de ruimte op de nieuwe locatie was aan vloeroppervlakte veel meer, maar wel heel anders.  Het oorspronkelijke ontwerp paste hier niet. Goede nieuws was wel dat we direct alle  7 gemaakte modulen kwijt konden, maar dat de opstelling redelijk moet  worden gewijzigd, en daarmee moeten ook delen van het bestaande sporenplan worden gewijzigd. Verder hebben we nu i.p.v. de 5 modules van de vorige locatie, nu alle7 gemaakte modulen opgesteld. Voor deze 2 modulen moet nog een compleet sporenplan worden bedacht en ook moet alle stuur elektronica en  eventueel benodigde wisselsaansturingen nog worden gemaakt en aangebracht.
Dat deel van de baan wat v.w.b.t het railplan grotendeels al klaar was en gedeeltelijk ook bereidbaar was, proberen we speciaal voor de open dagen zoveel mogelijk te laten rijden.

Thema van de baan:
Al vanaf het ontwerp is er besloten dat deze H0 baan een “fantasie baan” wordt, dit in tegenstellng tot de oudere H0 baan die als thema had het spoortrajekt
Utrecht – Arnhem met daarin uitgebeeld toen de 2 intercity stations Ede-Wageningen en Driebergen-Zeist. Bij de nieuwe modulaire baan is het de bedoeling dat we verschillende veel kleinere thema’s gaan maken. Er zit bijv. al een volledig automatisch en werkende draaischijf in, dit naar een Locomotieven loods. Dit deel wordt speciaal voor de Stoom locomotieven. Doel is uiteindelijk een zo compleet mogelijk Stoomloc depot te maken. Verder mogen natuurlijk niet ontbreken, een station, rangeer terreinen. Gedacht wordt aan een soort van container terminal enz. Ook gaan we een test doen met “verwisselbare thema’s”  Alle thema’s gaan we zoveel mogelijk bouwen op “uitneembare delen”, zodat we in 1x een heel ander thema op de baan kunnen zetten. Als laatste willen we ook zien dat we de baan gaan voor zien van automatisch rijdende auto’s. Het is ook nu al een enorm grote baan gezien de oppervlakte. De plaats en de uiteindelijke afmeting van de baan ligt  vast. Bij de eerste 5 modulen, waarvan het sporenplan, de aanstuur elektronica en iTrain configuratie al grotendeels gereed waren, wordt nu al begonnen aan het bouwen van de scenery. Omdat de beschikbare ruimte niet bestaat uit rechte wanden, moesten voor de twee nog beschikbare  modulen eerst “schuine passtukken worden gemaakt. Om ook deze baan een goede passende plaats in de beschikbare ruimte te geven.

Wat valt er nu al te zien?:
In de eerst 5 modulen zit al een werkende draaischijf met een locomotieven loods, met ook elektronisch bestuurde deuren. Er zijn nu al 2 sporen, die aan de buitenkant van de 6 modulen heen lopen. Hier rijden we op open dagen met zowel analoge als digitale treinen door elkaar heen. Waarbij ook steeds meer sporen van de al aangelegde rangeersporen en stations gebieden bereden worden. Kortom je kan hier heel veel zien van een moderne digitaal/analoge baan in opbouw.