Zelfbouw Objecten

Modelbaan bouwwerken

Het aankleden van een modelspoorbaan is ook een van de leuke onderdelen van de modelspoor hobby. Een onderdeel daarvan is het zelf bouwen van gebouwen, bruggen, tunnelportalen e.d.
In de meeste modelbouwwinkels kun je ook complete bouwpakketten kopen, maar vaak past dat niet op jouw modelbaan, er zit dan niets anders op om het zelf te bouwen .
Niet iedereen kan en zal zo maar even een van de getoonde bouwwerken kunnen bouwen.

Daarvoor is bij een modelclub heel vaak de kennis en ervaring aanwezig om iedereen die daar interesse in heeft op weg te helpen om na een aantal gevolgde workshops zelf een eigen gebouw te kunnen bouwen. Onderstaande Betoncentrale en de verschillende boten zijn gebouwd door Jan Hakvoort. Jan is echte  “kunstenaar” op het gebied van zelfbouw projecten. De Tuibrug op de home pagina van deze website is ook gebouwd door Jan.

De Betoncentrale:
Hieronder de foto’s van Jan in actie met de scenery van de N-baan EN de Betoncentrale welke Jan heeft zelf gebouwd (zonder gebruik te maken van een bouwpakket). De scenery van de N-baan is een afspiegeling van een deel van het Moesel gebied in Duitsland.

Corona en de Moesel:
Je kunt je afvragen, wat hebben die twee nu met elkaar te maken?
Behalve de betoncentrale, de Tuibrug over de Moesel, de spoorbrug achter deze tuibrug (zie de foto “Zelfbouw is een kunst” op de homepagina van deze site) EN nog een verkeersbrug aan de andere kant van de rivier, die Jan al eerder heeft gebouwd, viel het Jan daarna op, dat er bij ons op de club geen scheepvaart was op de rivier de Moesel. Dit komt niet overeen met de werkelijkheid waarbij zowel op de Rijn als de Moesel dagelijks veel scheepvaart plaatvindt. De verschillende Corona lockdowns, en de beperkende maatregelen die dit voor de clubs als gevolg hadden, hebben Jan zeer inventief en productief gemaakt. Lees en bekijk ook het verhaal van Jan over de boten die Jan in deze periode heeft gemaakt om (meer) scheepvaart op de Moesel te bewerkstelligen. Deze zijn te vinden ONDER de plaatjes van de Betoncentrale. Ook dit is werkelijk weer van grote klasse!

Eigenbouw Betoncentrale op schaal 1:160

Vorm en afmeting
Voor de vorm en de afmetingen wordt meestal in werkelijkheid bestaand bouwwerk gefotografeerd, of via documentatie op internet gebruikt. Het belangrijkste is om een natuurgetrouwe maatvoering te bemachtigen.

Materialen
De materialen die voor deze bouwwerken zijn gebruikt, zijn in de betere modelbouwwinkels te koop.
De voor de op de foto’s aangegeven bouwwerken zijn de volgende materiaal gebruikt:

Polystyrol
Dit is een vlakke plasticplaat die in diverse afmetingen te krijgen is met een  dikte vanaf 0,3 mm tot 3 mm, deze platen zijn makkelijk op maat te snijden met een stanleymes en te verlijmen met plasticlijm of als het snel moet drogen met thinner.

Evergreen Stripstyreen
Dit zijn plastic profielen die in zeer veel uitvoeringen en maten te verkrijgen zijn, van vierkant, rechthoekig, rond, buis en alle soorten stalen profiel balken.

Evergreen Styreenplaat
Dit is plasticplaat met een geprofileerde zijde bijv. in muurstenen, straatstenen, tegels e.d.

Messing profielen en draad
Dit is modelbouwmessing dat in allerlei vormen en afmetingen, een beetje vergelijkbaar met de plasticprofielen, verkrijgbaar is , het is zeer goed te solderen.

Verf
Hiervoor kun je de meeste modelbouwverven gebruiken, het aanbrengen van de verf gaat het beste met een airbrush.

Eigenbouw modelschepen op schaal 1:160

Het afgelopen jaar 2020 waren er op de club weinig activiteiten, de reden hiervan corona, corona en nog eens corona.
Om toch een beetje bezig te blijven heb ik het plan opgevat om maar een aantal schepen zelf te gaan bouwen voor op de Moesel van de N-baan
Er zijn bijna geen modelschepen in de N schaal als bouwpakket te koop, Artitec heeft enkele modellen en je kunt een paar kartonnenbouwplaten als voorbeeld gebruiken, deze zijn echter niet op schaal 1:160.
Gelukkig is er ook Internet, daar op kun je heel veel info vinden over schepen o.a. foto’s, afmetingen en dergelijke. Daar heb ik dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt.

Het  Binnenvaartschip  “ JAHA “

Zoals hieronder op enkele foto’s  aangegeven heb ik nagemaakt van een  “Schreiber-  Bogen” kartonnen bouwplaat schaal 1: 100,  van het binnenvaaartschip  Barge. ( www. Schreiber-Bogen) alle onderdelen heb ik verschaald naar 1:160  en in plastic in plaats van karton uitgevoerd . In werkelijkheid heeft dit binnenschip een afmeting van  66 meter lang 8 meter breed. Op schaal 1:160  heeft dit model een lengte van 41 cm  en een breedte van 5 cm.

Het voorbeeld model is uit te voeren als totaal schip of als waterlinie model. Ik heb hem uitgevoerd als waterlinie model. Hier en daar heb ik t.o.v de gegevens van de bouwplaat wat aanpassingen gedaan, maar heb toch geprobeerd zoveel mogelijk na te bouwen. De onderdelen zijn met de air brush gespoten voordat ik ze heb gemonteerd.

Het Zandschip ( binnenvaartschip met belading)

Van dit binnenvaart schip heb ik geen bouwplaat of iets dergelijks kunnen vinden. Dus ben ik op internet gaan zoeken naar dit soort schepen en hun afmetingen. Van de gevonden gegevens heb ik eerst een schaal tekening gemaakt van de plattegrond, aanzichten, doorsnede. Hierna heb ik de onderdelen  van de romp elk afzonderlijk uitgetekend op een kartonnenplaat, daarna uitgesneden en gepast, hier na de uitgesneden  onderdelen gebruikt als mal om ze in plastic uit te snijden.  Dit is een prima methode en het kost geen materiaal.

Zoals de foto’s aangeven heeft dit schip een lage waterlijn, dit komt omdat het beladen is, daar moet je bij het maken van het model wel rekening mee houden.  De bouw methode is in principe hetzelfde als bij het vorige binnenvaartschip.

Zoals de foto’s aangeven heeft dit schip een lage waterlijn, dit komt omdat het beladen is, daar moet je bij het maken van het model wel rekening mee houden.  De bouw methode is in principe hetzelfde als bij het vorige binnenvaartschip.

Ook hierbij zijn alle onderdelen uit plastic Polystyrolplaat en of strips gemaakt. Een belangrijke tip voor gebruik van polystyrol platen en strips, was alle te gebruiken platen en strips eerst in een sopje van afwasmiddel met verdunde ammonia, hierdoor verwijder je het productie vet laagje en zal de lijm en later de verf beter hechten.

De grondvorm van de belading is gemaakt van papier-maché en bestrooid met zand. Tevens is de belading uitneembaar zodat er een keer gewisseld kan worden. Dit schip is in werkelijkheid 47 m lang en 8,70 m breed, als schaal model  36,5 cm lang en 5,5 cm breed.

Patrouille vaartuig Politie

Dit patrouille vaartuig van de Duitse politie heb ik van een  internet nagebouwd. Ik had al twee kleine vaartuigen gebouw aan de hand van PeArd Cardbourdmodels  maar vond schaal van deze bouwplaten geen schaal 1:160, ik ben toen op zoek gegaan naar afmetingen van boten op internet en heb toen deze politieboot gevonden.

 

Dit vaartuig is van de zelfde materialen gemaakt als de overige schepen. De hekwerkjes zijn gemaakt van messing draad 0,3 mm.
De tekst heb ik op de PC ingetikt en op schaal afgedrukt. Dit vaartuig heb ik ook van een interieur voorzien.

 

Rondvaartboot

Op de Moesel varen niet alleen wat kleine  binnenvaartschepen, pleziervaartuigen of patrouilleschepen, maar natuurlijk ook Rondvaartschepen. Dus die moet ik ook maar even gaan bouwen.

Ook hiervoor heb ik op internet naar modellen gezocht, Ik heb hiervoor als uitgangspunt het werkelijk schip de Maria van Beilstien genomen. De afmeting heb ik bepaald aan de afmeting van de op de foto’s aanwezige mensen, en  toen de foto van de zijkant op schaal afgedrukt. Dan heb je redelijkerwijs de juiste verhoudingen en schaal te pakken.  Hiervan heb ik eerst weer het  model getekend  op dik papier wat ik voor een aantal onderdelen weer als mal hebt gebruik, vooral de romp de dekken en de daken.

De bouw van dit schip was behoorlijk arbeids Intensief, alleen al het uitsnijden van de ramen kost heel veel tijd.
Tip: snij eerst ca 1 mm binnende uiteindelijk grote van het raam, hier na kun je veel preciezer het raam uitsnijden.
Dit schip is zowel binnen als buiten van interieur en passagiers voorzien. Dat geeft een wat realistisch beeld.
De gebruikte figuren, stoelenbanken en tafels zijn Fabrieksmatig geproduceerd.
De tekst is op de pc gemaakt en op schaal afgedrukt. De mast is gemaakt van saté prikker en kaas prikkertjes en garendraad.
Afmeting model is lang 27 cm, breed 4,7 cm.

AL met al heb ik heel veel plezier beleefd aan het bouwen van de schepen en ook dat ik hiermee toch nog wat voor de modelclub heb kunnen betekenen. Want het is jammer dat we bijna het hele jaar niet in clubverband onze hobby hebben kunnen uitoefenen.

Voor 2021 wens ik alle colega leden heel veel modelspoorhobby plezier toe.

Jan Hakvoort